Witamy na stronie
Urzędu Gminy Kotla
Gminy Żukowice
Witamy na stronie

INFORMACJA
Dolnośląskiego Wojewódzkiego Inspektora Ochrony Roślin i Nasiennictwa dla podmiotów uprawiających ziemniaki i pomidory w sąsiedztwie stawu przy ul. Kościelnej w m. Serby


Informuję, że w wodach stawu zlokalizowanego przy ul. Kościelnej w m. Serby stwierdzono obecność bakterii Ralstonia solanacearum, która posiada status agrofaga kwarantannowego i jest zagrożeniem dla roślin żywicielskich, w szczególności ziemniaka i pomidora.

W związku z powyższym, została wyznaczona strefa porażenia i za zakażone ww. bakterią uznano wody stawu w m. Serby przy ul. Kościelnej oraz wody zasilające ww. staw, tj.
− wody stawu na całej jego długości, tj. od punktu oznaczonego na mapie współrzędnymi 51°41'17.1"N 16°06'42.4"E na wysokości ul. Gospodarczej w m. Serby do punktu 51°40'58.9"N 16°06'58.6"E na wysokości ul. Brzozowej w m. Serby,
− wody z rowu na odcinku od ww. stawu do drogi gruntowej zlokalizowanej na działce geodezyjnej nr 608 obręb Serby, oznaczonej na mapie współrzędnymi 51°40'42.7"N 16°07'04.7"E,
− wody z cieku wodnego Serbska Struga - od ww. stawu do punktu oznaczonego na mapie współrzędnymi 51°40'57.7"N 16°07'29.6"E na wysokości ul. Krótkiej w m. Serby.

Bakteria może przenosić się z zakażonymi wodami powierzchniowymi, dlatego nie należy stosować wody z ww. stawu oraz odcinków wód zasilających przedmiotowy staw do nawadniania, zraszania oraz opryskiwania roślin ziemniaka i pomidora.

Bakteria Ralstonia solanacearum nie stanowi zagrożenia dla ludzi i zwierząt.
Bakteria może się rozprzestrzeniać przez zainfekowane:
• rośliny, w tym bulwy ziemniaka
• narzędzia, środki transportu i glebę przylegającą do sprzętu używanego przy produkcji
roślin żywicielskich.
W przypadku gdy zainfekowane zostaną rośliny ziemniaka lub pomidora, porażenie w większości przypadków jest bezobjawowe, a objawy chorobowe obserwuje się dopiero w kolejnych sezonach uprawy w następujących postaciach:
- na częściach zielonych roślin żywicielskich:
• więdnięcie pojedynczych liści na końcach łodyg
• brązowe przebarwienia łodyg i liści prowadzące do zamierania roślin
• wyciek białego śluzu bakteryjnego po przekrojeniu łodygi
- na bulwach ziemniaka po ich przekrojeniu:
• brązowe przebarwienia tkanki
• wyciek kremowego śluzu bakteryjnego i gnicie bulw
Z uwagi na możliwość rozprzestrzeniania się bakterii na znaczne obszary województwa/kraju, zaleca się dokładne obserwacje upraw ziemniaków i pomidorów pod kątem objawów powodowanych przez bakterię. W przypadku ich zaobserwowania należy skontaktować się niezwłocznie z Wojewódzkim Inspektoratem Ochrony Roślin i Nasiennictwa we Wrocławiu (tel: 71 371 84 31 wewn. 35, e-mail: Ten adres pocztowy jest chroniony przed spamowaniem. Aby go zobaczyć, konieczne jest włączenie w przeglądarce obsługi JavaScript.). Szczegółowe informacje
nt. bakterii można uzyskać na stronie www.gov.pl/piorin

Dolnośląski Wojewódzki Inspektor
Ochrony Roślin i Nasiennictwa
Bernadeta Kucharska

 
 
facebook